Nemzedékek Nemezei


Kutatni – Alkotni – Továbbadni
Mi a nemez?
A gyapjú irányított összegubancolása kézzel, vízzel, szappannal , simogatással gyúrással, fantáziával és szívvel.
A nemez, mint ősi anyag
A nemez vélhetően a legrégebbi textilfajta, melyet a közép-ázsiai pásztornépek fedeztek fel és sokoldaluan felhasználtak. Készítettek: nemezsátrat, kalapot, csizmát, kabátot, földre való mintás takarót, nyeregtakarót, bölcsőt. Saját juhaik gyapját lenyírták, tisztították , növényi színezékkel megfestették , majd közös munkával nemezzé gyúrták.
A nemez újra felfedezése
Nagy Mari és Vidák István a 70-es években kezdték el kutatni a nemezkészítést. Magyarországon akkor még dolgozott néhány kalapos mester, akik készítettek csizmát és izzasztót is az ősi módszerekkel. De a többi elfeledett tudásért külföldre kellett utazni, ahol még most is élnek a nemezkészítés hagyományai. Mari és István, mint keletkutatók bejárták Kis-Ázsiát, Kaukázust és Belső-Ázsiát és eljutottak egészen Indiáig. Összegyűjtötték a pásztornépek legszebb nemeztárgyait, megtanulták az ősi mesterség fogásait. A hagyományok tisztelete, megismerése és továbbadása jellemzi munkásságukat.
Hagyomomány és Modernitás
A hagyomány megismerése után a Kecskeméti Játékmúzeum műhelyében dolgozták ki a hagyományos és modern nemezkészítés pedagógiáját. 17éven keresztül vezettek foglalkozásokat az óvodástól a felnőtt korosztály számára. 35 kiadvány és DVD, gyakorlati és elméleti írás jelent meg magyarul és idegen nyelveken.
Három gyermekük már a nemezzel bélelt Kecskeméti házukban nevelkedett. Ketten közülük, István (38) és Anna (35) folytatják és megújítják, amit szüleik elkezdtek.
1984-től, amikor az első Nemzetközi Nemeztalálkozót szervezték, több éven keresztül szerveztek Nemzetközi Nemeztáborokat Bugacon, ahol nemezsátrakban laktak és nemezeltek, mint elődeink és tanultak egymástól. 2004-ben, a 20 éves jubileum alkalmából ismét nagyszabású ’Nemezművészeti Világtalálozót’ szerveztek, 400 nemzetközi résztvevővel.  Ezalatt a 20 év alatt megtörtént a nemez világszíntű elterjedése és megújulása. Ezt követi nyomon NEMEZMŰVÉSZET Hagyomány és Újrafelfedezés c. könyvük.
Miért szeretjük a nemezt?
Mert puha, meleg, szellőzik, képes átvenni és megőrizni a test hőmérsékletét. Télen fűt Nyáron hűt!
Érintése megnyugtat és az anyaméh védettségét idézi fel.
Miért szeretjük, mint művészeti kifejezési eszközt?
A sokféle nemezelődő alapanyag, különböző gyapjúfajták, selymek, pamutok, különböző felületeket hoznak létre. Az alapanyagok megmunkálásának számtalan módszere van, ami nagyon különböző alkotások létrehozását teszi lehetővé.  A kőkemény nemeztől a pókháló szerű, áttetsző lepelig – ez mind nemez! Az anyag megmunkálásához szükséges a több éves tapasztalat, ennek birtokában a művek viszonylag hamar elkészíthetők – az álom hamar valóra válik!

 képek a megnyitóról:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése